Telefon  +421 915 830 011

Email  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Uzlové pletivo – viete, aké sú jeho najväčšie výhody?

Domy, záhrady, ihriská, ale aj cesty, lesy, pasienky či farmy – uzlové pletivo (označované aj  ako lesnícke pletivo) predstavuje univerzálne oplotenie pozemku. V porovnaní so štandardným pletivom je pevnejšie a za zmienku zaiste stojí aj jeho dlhoročná životnosť. Uzlové pletivo je perfektným riešením nielen pre potreby poľnohospodárov, chovateľov, lesníkov či farmárov, ale aj pri oplotení priemyselných, výrobných a podobných areálov. Uplatnenie nájde aj na staveniskách (ako ochrana pred zlodejmi či vandalmi). Dokonca sa používa aj ako dočasné či provizórne pletivo na plot.

Je potrebné doplniť, že uzlové pletivo je vhodné aj pre farmy, ktoré sa zaoberajú chovom nosníc (podľa zákona musia chovatelia do roku 2025 zabezpečiť voľný chov – a uzlové pletivo je skvelým spôsobom riešenia voliér). 

 

Uzlové pletivo a jeho štruktúra

Uzlové pletivo ako populárny typ drôteného oplotenia je charakteristické svojou skladbou –oká sa smerom nahor postupne zväčšujú. Dôvod? Menšie oká v spodnej časti bránia úteku, ako aj vnikaniu menších zvierat. A práve to oceňujú nielen chovatelia, ale aj záhradkári a ovocinári. Uzlové pletivo totiž udrží neželaných zvieracích návštevníkov (zajace, bažanty, líšky a pod.) mimo priestoru so sadenicami, bez ohľadu na to, či ide o ovocie, zeleninu, kvety alebo dokonca mladé stromčeky.

Uzlové pletivo

 

Uzlové pletivo – číslo 1 pri cestách

Aj pri vysokom tlaku a sile si uzlové pletivo uchováva svoje vlastnosti. Udrží nápor menších aj väčších zvierat ako sú jelene, diviaky či srny, a práve z toho dôvodu je montované v blízkosti ciest – obzvlášť rýchlostných ciest, diaľnice nevynímajúc. Jeho pevný výplet absorbuje intenzitu nárazu zvieraťa. To sa nedostane až na cestu, kde by mohlo spôsobiť nielen škody na autách, ale aj na zdraví účastníkov cestnej premávky.

Uzlové pletivo je navrhnuté s ohľadom na ochranu a bezpečnosť zvierat. To znamená, že zvieratá sa pri kontaktne s pletivom nezrania. Taktiež si doň nezamotajú hlavu, krídla či končatiny (samozrejme, ak je správne namontované). Uzlové pletivo je zároveň šetrné k ich koži a periu. Aj vďaka tomu je obľúbenou voľbou farmárov, hospodárov a lesníkov. Ak potrebujete udržať zvieratá „na správnej strane“, uzlové pletivo je ideálnym pomocníkom. Dodáme, že uzlové pletivo spĺňa aj predpísané kvalitatívne parametre v oblasti ochrany prírodného prostredia ako takého (les, pole, pasienky atď.).

 

Ďalšie výhody uzlového pletiva

Na čo sa kladie extrémny dôraz pri oplotení väčších plôch? Predsa na čo najrýchlejšiu montáž pletiva. Uzlové pletivo má aj tu navrch v porovnaní s klasickým pletivom. Vyznačuje sa jednoduchou a rýchlou inštaláciou, keďže si žiada uloženie menšieho počtu oporných stĺpikov – a to z dôvodu spomínanej pevnosti a sily pletiva. Jeden kilometer plotu tvoreného uzlovým pletivom zvládneme realizovať v priemere za 5 dní (pri rovnom teréne), pričom je možná montáž na oceľové alebo drevené koly, ku ktorým je uzlové pletivo prichytené skobami. Samozrejmá je možnosť dorobenia bránok a ostatných doplnkov.

Uzlové pletivo ľahko kopíruje terén, čo taktiež uľahčuje jeho montáž, a to aj vo svahovitejšom teréne. Zaiste potešujúca je aj pomerne nízka obstarávacia cena za pletivo a jednoduchá mobilita. V prípade potreby uzlové pletivo pohodlne zviniete a opätovne rozviniete, čiže ho viete opakovane využívať. Je mimoriadne ľahké a zároveň pružné a pevné. Obrovskou výhodou je, že uzlové pletivo odolá teplotným vplyvom celoročných klimatických podmienok. Neznehodnotí ho ani mráz a ani vysoké teploty.

Vo FIOSS sme experti na ploty. Ponúkame komplexné riešenia od návrhu po montáž (podhrabová doska, plotové dielce a ostatné náležitosti týkajúce sa oplotenia máme, obrazne povedané, v malíčku).